18e eeuwse pijpen met afbeeldingen die verbonden zijn met het Nederlands Koninklijk Huis
Een heel fraaie 'kromkop' ketel, gemaakt in Gouda door Jan van Leeuwen (ca 1749-1760). De kop is verdeeld in 6 vlakke zijden met afbeeldingen van Lodewijk XV met tekst 'LODEW:XV' en 'K.VRANK.'
en zijn vrouw met de tekst 'MAR:LESZIN' en 'KONINGIN'. Boven de andere medaillons de teksten 'LODEWYK' en 'DAUPHIN' (='graaf') en 'MARIA IOS' en "DAUPHINE' (='gravin').
Wapenschilden van Frankrijk (3 lelies) en Maria Leszinski (ruiter te paard en adelaar)
Portretten van de kinderen van Prins Willem IV, met tekst WILLEM V. CAROLINA PRINSEN V. ORANIE en op andere zijde de vorsten van Engeland en Pruisen, met tekst FREDERICUS K. ENGEL en FREDERICU(s) K. PRUYSE. Hielmerk komfoor gekroond. 1750-1770, Gouda
Hiernaast een model dat zeer sterk op bovenstaande lijkt maar nu met afbeeldingen van Keizer Frans Stefanus I (FRANC. STE: en KEIZER), Keizerin Maria Theresia van oostenrijk (MARIA.TERE en KEIZERIN) en Frederick Augustus III, Koning van Polen (FRI : AUGT.S en K.v.POOLE) en Frederick van Pruisen (FRIDERICUS en K.v.PRUISE).
Hielmerk 46 gekroond
Pijpje met afbeelding van Prins Willem V en daar rondom de tekst 'DE IONGE ERFPRINS'. Waarschijnlijk Anthony Kalf, ca 1750 Gouda. Hielmerk Bacchus op het vat
Afbeeldingen van een engel met palmtak in de hand, naar de roker toegericht een oranje boom en rechts de staande Hollandse leeuw met zwaard en pijlenbundel. Op het tekstlint boven de afbeeldingen de tekst 'IK WAAK VOOR DE JONGE PRINS', hielmerk scheepje. Circa 1748-1750.
Pijp met een zogenaamde bekervorm, zonder hiel en met een rechte steel. Aan de onderzijde van de ketel zogenaamde knorren versieringen, naar de roker toegericht een oranjeboom. Links daarvan een man op paard en rechts een vrouw op paard. Op tekstlint daarboven de tekst "VIVAT ORANIE". Op voorzijde van de ketel een gekroond Gouds wapenschild geflankeerd door twee staande leeuwen. Merk 73 gekroond in de ketel gestempeld boven de overgang naar de steel.
Wapenschild geflankeerd door 2 leeuwen met tekst 'Prince' en 'Orange'. Hielmerk Man op Stoel (met pijp)
Dit pijpje heeft de teksten HET VORSTELYKE HUYS VAN ORANIE en IK STRIJD VORTLAND, met afbeeldingen van Willem IV en dochter Caroline, en op andere zijde Anna van Hannover met zoontje Willem V. Ca 1748-1755, Gouda, Jan van Leeuwen
Stadhouder Willem IV en in het ovaal rechts Anna van Hannover Twee kleinere ovalen met in de ene hun dochter Carolina met Oranjetak en rechts zoon Willem V. Teksten "CAROLINA PRINCES VAN ORANIE" en rechts "WILH. DE V. GRAAF VAN BUUREN", onder de voorstelling een tekstlint met "t' VORSTELYKE HUYS VAN ORANIE". Op voorzijde ketel het wapen van Gouda. Hielmerk Komfoor
Links het borstbeeld van prins Willem IV en rechts zijn vrouw prinses Anna van Hannover, rond de ovalen tekstlinten waarop "LANG LEVE DE PRINS EN PRINCES V. ORANIE", onderaan de ketel een tekstlint met "STADHOUD. GENERAAL". Links op ketel ook het wapen van de stadhouder voorzien van de tekst "HONI SOIT QUI MAL Y PENSE". Hielmerk IKS
Links het borstbeeld van prins Willem IV en rechts prinses Anna van Hannover, rondom de ovalen tekstlinten waarop "VIVAT DE PRINS EN PRINCES V. ORANIE". Links ovaal met het wapen van de stadhouder voorzien van de tekst "HONI SOIT QUI MAL Y PENSE" en ketel rechts ovaal met het wapen van Anna van Hannover. Hielmerk D gekroond
In het tekst lint onder langs de ketel 'T VORSTELYKE HUYS V ORANIE'. Op de linkerzijde prins Willem IV met zijn dochter Carolina en op de rechterzijde prinses Anna van Hannover met de erfprins op haar schoot. Langs de bovenzijde van de ketel de wapenschilden van de vorsten. Naar de roker toe een gekroonde Nederlandse Leeuw, waarbij de kroon geflankeerd is door twee engelen. Hielmerk komfoor, Gouda, ca 1748-1760.
Willem IV met dochter Caroline, links boven het stadhouderlijk wapen met Honi Soit Qui Mal Y Pense
Anna van Hannover met zoon Willem V. Hielmerk 37 gekroond
Hielmerk Leeuw in de Hollandse tuin, op het tekstlint boven 'Het Vorstelijke Huis Oranje', op het tekstlint aan de onderzijde de tekst 'Vivat Oranie'.
Hielmerk D, op het tekstlint boven 'Het Vorstelijke Huis Oranje', op het tekstlint aan de onderzijde de tekst 'Vivat Oranie'. Circa 1767-1770.
In tekstlint rond wapen 'HONI SOIT QUI MAL Y PENSE'. Boven de figuren leesbaar 'FRE.S___.WILHE' en WILH_V__ON'
Bovenstaand pijpje heeft het hielmerk Wapen v Haarlem, Gouda ca 1740-1780. Qua voorstelling lijkt het erg op 'De Goede Vriendschap en Vrede' pijpjes verderop op deze pagina.
Onderstaand pijpje heeft afbeeldingen van Willem IV en Anna van Hannover, tekst 't vorstelyke huys v oranie' en is gemaakt door Jan van Leeuwen ca 1748-1755 in Gouda. Hielmerk D gekroond
Prins/Prinses te paard
Verschillende varianten van Prins /Prinses te paard met teksten ' Prins v Oranie', 'De P.V. Oranje', 'De Stadhouder' en ' Honi Soit Qui Mal Y Pense'.
Pijpjes stammen uit de periode 1750-1780, maar onbekend is waar gemaakt. Schoonhoven of Gorinchem lijkt voor de hand te liggen. Vooral ook omdat een model met de wapens ook bekend is met de initialen MVG (Machiel van Genderen, Schoonhoven), en het 4e pijpje hieronder afgebeeld, ongerookt is aangetroffen in een vrij forse stort van Schoonhovens materiaal
D. PRINS V. ORANI in tekstlint
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE met onder, over het tekstlint heen geslagen de initialen MVG (Machiel van Genderen, Schoonhoven)
Links afbeelding van Willem IV en afbeelding rechts zijn vrouw prinses Anna van Hannover. Tekstlint rond de afbeeldingen met tekst 'Lang Leve de Prins en Princes v. Oranie' Op tekstlint aan onderzijde ketel ; 'Stadhoud. Generaal'.
Links van Willem IV het stadhouderlijke wapen met tekst 'honi soit qui mal y pense' en rechts van Anna van Hannover haar eigen wapen. Ca 1770-1800
De pijp is gemaakt in een wat uitgesleten persvorm waardoor de tekst niet helemaal goed te lezen is maar er lijkt te staan VIVAT DE PRINS en PRINCES VAN ORANJE. Hielmerk Wapen van Gelderland.
Afbeeldingen van de Koning van Rusland en de Koning van Pruisen met tekst ; K. RUSSIE en K. V. PRUISE en afbeeldingen van Frans I en Maria Theresia met teksten R KYSER KYSERIN. De 4 wapenschilden zijn van de 4 afgebeelde vorsten.
Portretten van Frans met keizerskroon en Maria Theresia met eronder "R KYSER KYSERIN". Ketel naar roker toegewend, naast elkaar de vorsten van Rusland en Pruisen met onderschrift "K.RUSSIE K V PRUISE". Zijpanelen de gekroonde wapenschilden van de vier afgebeelde vorsten.
Hielmerk BVM, ca 1760-1780 Gouda
Hieronder een pijpje met zogenaamde 'lobben' versiering, merk fruitben uit Alphen of Gouda, en de tekst VIVAT ORANIE. Ca midden 1700.