Koningen en Vorsten
Het Nederlands Koningshuis, Nederlandse Vorsten en andere historische figuren op kleipijpen zijn te vinden in het aparte hoofdstukje 'Oranjepijpen' .
Hielmerk Leeuw in de Hollandse Tuin, afbeelding van Bacchus op een vat met een druiventros in de ene, en een glas in de andere hand. Tekst in lint helaas slecht leesbaar.
Het model hierboven is een vrij unieke pijp uit Schoonhoven, waar in de 18e eeuw eigenlijk meest korte, goedkope pijpen gemaakt werden. Het ovale model zoals hierboven werd ook wel in Schoonhoven gemaakt, maar in mindere mate en dan meest onversierd. De hier afgebeelde pijp heeft de wapens van Zeeland en de Oostenrijkse Nederlanden op de ketel met de initialen NK tussen de twee koppen van de adelaar. De pijp is gemerkt met het huismerk van Nicolaas van Komen die tussen circa 1753 en 1772 in Schoonhoven actief was.
Bovenstaande pijp is gemaakt naar aanleiding van de Vrede van Aken. In het tekstlint boven langs de ketel is te lezen AKENS VREDE, en in het tekstlint onder staat GESLOTE OCT 18 T JAAR 1948. De drie ondertekenaars van deze vredesovereenkomst waren Engeland, Frankrijk en Nederland die op de pijp worden afgebeeld in de vorm van drie personen waarvan twee (Frankrijk en Nederland) elkaar de hand schudden. De pijp is gemerkt met hielmerk D en zal tussen circa 1748 en 1760 in Gouda gemaakt zijn door Jan van Leeuwen.
Fraai bewerkte pijp met de letters VOC waaroverheen een wapenschild met 2x Leeuw met een vissenstaart en 2x een cirkel. In het midden een kleiner wapenschild met dubbelkoppige adelaar. Tekst rondom in lint ; LANG LEEV SYN HOOGEDELE GENERAAL IMHOF. Van Imhoff was in dienst van de VOC, leefde van 1705 tot 1750. Vanaf 1736 was hij gouverneur van Ceylon. Pijp dateert uit periode 1745-1760.
Op voorzijde ketel een medaillon met afbeelding van Imhof en tekst IMHOF, en wapen van Batavia met tekst BATAVIA. Hielmerk Ton gekroond.
Pijpen met daarop afgebeeld een tweetal personen die aan tafel zitten met een pijp en/of een glas wijn, met daarboven de tekst 'De Goede Vriendschap'. Dit versieringsthema is door verschillende Goudse pijpenmakers gebruikt tussen circa 1740/45 en 1800, waardoor er een aantal varianten bestaan met de meest opvallende verschillen in de wijze waarop het woord 'Vriendschap' is geschreven. Ook zijn er variaties bekend waarbij het de tekst 'EN VREDE' is toegevoegd.
Twee varianten van een pijpje waarop de wapens van de steden Leeuwarden en Groningen met daaronder de teksten GROENIN en LWAARDE.
Op tekstlint op achterkant onder wapen van Gouda de tekst GOUSE PYPE
Het linkerpijpje met de hiel, heeft hielmerk EP gekroond, van het andere pijpje is de hiel helaas afgebroken
In de verzameling een 5 tal varianten ; hielmerk AP gekroond, hielmerk AB gekroond, en hielmerk WS gekroond
Fraaie reliefversiering met twee soldaten tussen een wapenschild. Tekst 'CROAAT SLOVONIEA'. Hielmerk Slang
'KONINGIN HONGARYE' in bovenste tekstlint en 'CROAAT SLAVONIE' in onderste lint. Ter gelegenheid van de alliantie tussen Croaten en Slavoniers achter Maria Theresia in de Oostenrijkse successie oorlog. Hielmerk D, Jan van Leeuwen in Gouda, ca 1740-1760
Links het wapenschild van Frankrijk met een schild met drie lelies, rechts het wapen van Navarre, de schilden gehouden door staande engelen met lange gewaden en gespreide vleugels. Bovenlangs een lint waarop "VRANKRYK NAVARRE". Hiel links bijmerk Gouds wapenschild, hielmerk 'Fruitben'.
Hieronder een pijpje van Pieter Stomman, pijpmaker in Gouda. Zijn voornaamste productieperiode lag tussen 1781 en 1839, waarin hij de merken 96 gekroond, 54 gekroond, 16 gekroond, L gekroond, W gekroond en de Leeuw in de Hollandse Tuin gebruikte (ref *14).
Daarnaast heeft Pieter Stomman tussen 1775 en 1777 het merk 54 gekroond in huur gehad, en nogmaals van 1777 tot 1781, waarna hij het in volle eigendom overnam (ref *14)
Van bovenstaande pijp ontbreekt helaas de hiel dus is niet duidelijk welke maker deze pijp mogelijk gemaakt heeft. Wel zal hij in Gouda gemaakt zijn, in de tweede helft van de 18e eeuw. Naar de roker toegericht een wapenschild met daarop een vogel, boven een gestileerde letter H of mogelijk een monogram van de letters J H C. Het wapenschild wordt geflankeerd door een tweetal staande vossen.
Gekroonde Leeuwen met wapenschild en teksten HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en VIVAT ORANIE. Het bijmerk lijkt gouds maar is het niet ; op de middenbalk zijn 2 extra stippen aangebracht. Philip Hogenboom, Alphen, ca 1750-1770. Hielmerk 'C6'
Bovenstaand pijpje heeft vlak boven de hiel aan weerszijden een tekstlint waarin ; EEND M en op andere zijde MAGT
Een viertal verschillende varianten van EENDRACHT MAACKT MACHT uit ca 1780-1820. Hielmerk Fleur de Lis, Hielmerk Wapen van Batavia, Hielmerk 53, en eentje zonder hiel.
Pijpje uit ca 1750-1780, hielmerk niet leesbaar. Nederlandse stads en provincie wapens flankeren wapenschild met Spaans wapen. Tekst REX HISPA. Waarschijnlijk export pijp voor Spanje. Een fragment van zelfde model in de collectie met merk Goudse Toren.
Wapen van de Spaanse koning met Castilië, Oud- en Nieuw Bourgondië, Napels, Sicilië, het hartschild Bourbon, leeuw en adelaar, omhangen met het Gulden Vlies. Daaromheen de wapens van de 7 provincieen en Wapen van Gouda. Tekst REX HISPA en Hielmerk 444
Gouda, ca 1730-1750
Kleipijp met aan de steel- of rokerzijde in reliëf twee ovale wapenschilden vastgehouden door engeltjes, daarboven een kroon, rondom bladwerk en onderlangs op lint "POLE" op de linkerzijde en "SAXE" op de rechterzijde. Op de linker zijkant van de hiel als bijmerk het Gouds wapenschild.
Het linker wapen is dat van Polen en Litouwen tijdens de personele unie, het rechterwapen is van de keurvorsten van Saksen. Van 1697 tot 1733 en van 1734 tot 1763 waren de keurvorsten van Saksen ook niet-erfelijk koning van Polen. De wapens werden in deze periode niet verenigd.
Het wapen van Saksen is op deze kleipijp sterk vereenvoudigd, hier zijn slechts de vier kwartieren linksboven uit het schild afgebeeld.
Dit pijpje stamt uit de periode 1740-1760, en is in Gouda gemaakt door Albertus Damman die in die periode het merk 'pijlenbundel' gebruikte.
Onderstaand model hielmerk Voetboog, ook een fragment met hielmerk Leeuw in Hollandsche Tuin.
Fraaie pijp met 4 personen afgebeeld met daaronder de tekst : DE GECOMI: IN DE STAT: GENERAAL. Ca 1740-1765. Hielmerk 7 gekroond.
Ook een uitvoering in de verzameling met hielmerk 79 gekroond, zie hieronder.
Pijpen van Thomas (1731-32) en /of Jan Souffree (1732-1787)
Uit een gracht in Gouda, serie leuke pijpen van Thomas of Jan Souffree, merken P en Boogmand (of Boogkooi). O.a. Welkom op Batavia en keizer en keizerin
Het pijpje 'Welkom op Batavia' ook in de collectie met hielmerk both.