Schoonhoven heeft zoals zoveel (west) nederlandse steden reeds vroeg een pijpenindustrie gekend. In het tweede deel van de 18e eeuw wordt hier echter pas voor het eerst een gilde gevormd en in die periode kent Schoonhoven ook de meeste pijpmakers ; zo vlak voor 1800 zijn er zeker 25 tegelijkertijd actief.
In de verzameling een ca 300 tal schoonhovense pijpen, voornamelijk ongerookt stort materiaal uit de 2 decennia voor 1800. In dit hoofdstuk zijn de pijpen gerangschikt naar versierings type, in het merken register zijn de verschillende modellen per merk weergegeven.
Voor meer informatie zie de publicatie 'de pijpenmakers van Schoonhoven' (ref *3).
Verschillende varianten van een pijpje met lobben versiering met op de ketel de tekst ' SCHOONHOVEN' of 'IN SCHOONHOVEN'
Aardig vondstengroepje, stortmateriaal van verschillende pijpmakers, allemaal echter met restjes rode klei in de kop. Wellicht allemaal een deel van eenzelfde levering pijpaarde gekocht ?! Verschillende merken GVD, LHN, IHN en ook IH (niet op de foto, Joris Hoogendijk 1740-1785 Schoonhoven *3). Al deze pijpmakers waren in ieder geval rond 1780 gelijktijdig actief.
Opvallend is voorts dat op dezelfde locatie een serie ongerookte gladde, ovoide koppen gevonden is met dezelfde rode sporen in de klei, met een onduidelijk merk ; duidelijk zichtbaar zijn de kroon en een W, gevolgd door een B of een S.