Op deze pagina's een selectief overzicht van de afbeeldingen van verschillende wapenschilden als ketel versiering. In het hoofdstuk MERKEN is het complete overzicht van modellen en variaties met de bewuste afbeeldingen te vinden, inclusife hielmerken / hielstempels.
Wapen van Gouda boven gekroonde 67, op andere zijde het wapen van Amsterdam. Ca 1760-1780, Gouda
Het wapen van Utrecht is een vrij populaire versiering die niet alleen in Utrecht toegepast is, maar ook bv in Gouda, Schoonhoven en Gorkum. In de meeste gevallen voorzien van de initialen van de maker. Alle varianten in de verzameling zijn bij de betreffende merken pagina's ondergebracht. Vooral voor Schoonhovense pijpenmakers was het wapen van Utrecht een populaire versiering omdat de Utrechtse markt voor hen een belangrijke afzetmarkt was. Toen in 1752 door de provincie Utrecht een importheffing op pijpen werd ingesteld die buiten de provincie waren gemaakt, was dit een tegenslag voor de o.a. de Schoonhovense pijpenmakers, die vanaf dat moment het Utrechtse wapenschild ook direct minder zijn gaan toepassen (ref *3).
Het wapen van Zeeland is een populaire versiering in de 18e eeuw. Hiernaast een Schoonhovens pijpje met initialen LHN boven het wapen van Zeeland. Diverse pijpmakers uit verschillende stedenhebben deze versiering gebruikt.
De initialen LHN worden gekoppeld aan de Schoonhovense pijpmaker Laurens Huijvenaar die tussen ca 1770 en 1800 actief was
Nog een onbekend wapenschild ; het lijken twee v's. Pijpje uit ca 1720-1740