19e eeuwe Pijpen, geheel versierd ovoide


Afbeeldingen van een dubbelkoppige adelaar met twee kronen en gespreide vleugels onder een oog met stralenbundel. Erboven een arm die een lauwerkrans houdt, een klein wapenschild. Onderaan tekstlint met "GERMANIÆ PAX". Hielmerk Lam onder de Boom, Gouda, ca 1870

De Gewapende Neutraliteit


In tekstlint boven ; D.GEWAPENDE en 'NeutRALITEit' (?!) Tevens wapens van Denemarken, Zweden en de tekst BIBLIA. Hielmerk MELKMEID. Wapenschilden met teksten ZWEDEN en DENEMA, ca 1770-1850
In tekstlint boven ; D.GEWAPENDE en 'NeutRALITEit' (?!) Tevens wapens van Denemarken, Zweden en de tekst BIBLIA. Hielmerk MELKMEID. Wapenschilden met teksten ZWEDEN en DENEMA, ca 1770-1850

Een in rode klei uitgevoerde versie van bovenstaande pijp, gevonden in een stort van de Goudse pijpenmaker Prince.


Gouda, Sparnaay ca 1835-1850
Gouda, Sparnaay ca 1835-1850

Pijp met merken GN en 72, deze zijn tegelijkertijd in eigendom geweest bij A. Sparnaay en daarna bij FS Sparnaay, tot 1902. 

 

Links een medaillon met tekst J.C.J. van SPEYK. In het midden medaillon met prins te paard en tekst KROONPRINS, rechts medaillon met tekst D.H. CHASSE.

Op de ketelrand leesbaar GETROUW VOOR T VADERLAND

Zowel van Speyk als Chasse waren nationale nederlandse helden.

 

Koning en Oranie houd stand ter eere van Nederland


In tekstlint KONING EN ORANIE HOUD STAND TER EERE VAN NEDERLAND, Hielmerk AVB, ca 1850-1880, P.J. van der Want, Gouda (ref*14)

Naar de roker toe het wapen van Nederland, links koning Willem III en rechts prinses Sophia.  Boven langs ketelrand links gekroonde "W" ,rechts gekroonde "S". Wapen van Gouda met tekst "GOUDA" op andere zijde ketel.

 

Het model hieronder (in witte en rode uitvoering) heeft ook het hielmerk AVB en de tekst ; Zonder Fortuyn Gaat t Niemand Wel. Waarschijnlijk ook firma P.J. van der Want, Gouda, ca 1850-1880 (ref *14)

Eendracht Maackt Macht

Onderstaande pijp ook met hielmerk Fleur de Lis

Hielmerk Wapen van Batavia
Hielmerk Wapen van Batavia
Hielmerk 53 gekroond
Hielmerk 53 gekroond
Gouda ca 1790-1820
Gouda ca 1790-1820
Gouda, ca 1790-1820
Gouda, ca 1790-1820
Dirk of Adrianus van der Want
Dirk of Adrianus van der Want
Jacob van der Want ?!
Jacob van der Want ?!

EENDRAGT MAAKT MAGT

Onderstaand pijpje met hielmerk gekroonde 58 is gemaakt door Gijsbert de Ronde in Gouda, tussen 1811 en 1842 (ref *14). Het heeft de tekst 'EENDRAGT MAAKT MAGT' in het bovenste tekstlint, en op linkerzijde een afbeelding in medaillon van de Hertog van Saksen Weimar (tekst HERTOG V.S. WEIMAR) en op rechterzijde een medaillan met afbeelding van Jan Karel Josephus van Speyk, met tekst 'I.C.I. VAN SPEYK'.

Neptunus en Mercurius

In de periode na de Franse overheersing moest Nederland proberen uit een economisch dal te komen, de Franse bezetting had met name de overzeese handel en daarmee de welvaart een flinke knauw gegeven. Er heerste in die periode van 'wederopbouw' een haast nostalgisch verlangen naar vroeger tijden waarin de Nederlandse handel en zeevaart floreerden. Tegen deze achtergrond ontstond rond circa 1815-1820 een versieringsthema met afbeeldingen van de goden Mercurius en Neptunus, de handel en zeevaart symboliserend. Dit versieringsthema bleef de gehele 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw populair. 

Verschillende modellen, uitvoeringen en merken zijn op een aparte pagina ondergebracht.

Hielmerk Vos op zijn gat
Hielmerk Vos op zijn gat
Ca 1850, Gouda
Ca 1850, Gouda

Van de firma Goedewaagen zijn een 5 tal verschillende Neptunus en Mercurius modellen in de verzameling. Zie Goedewaagen.

Een mooie scherpe, geheel versierde pijp met afbeeldingen van Neptunus (met de drietand) en Mercurius (met de slangenstaf). Op de voorzijde het wapen van Gouda en op de achterzijde een staande leeuw met pijlenbundel en zwaard. Op de baal koopwaren waar Mercurius op zit zijn de letters PS leesbaar, de initialen van de vormmaker, de zilversmid Pieter Scholenaar. 

In de hiel het merk 'fleur de lis'. Deze pijp zal tussen circa 1820 en circa 1870 gemaakt zijn door een pijpenmaker uit het geslacht Van der Want in Gouda.


VIVAT DE PRUYSE / Wildemannen

Hielmerk 66 gekroond
Hielmerk 66 gekroond
Gouda, ca 1800-1820
Gouda, ca 1800-1820


Een in rode klei uitgevoerde versie van 'Vivat de Pruise', hielmerk melkmeid, gevonden in een stort van de Goudse pijpenmaker Prince.

Pieter Stomman

Pieter Stomman maakte pijpen in Gouda. Zijn voornaamste productieperiode lag tussen 1781 en 1839, waarin hij de merken 96 gekroond, 54 gekroond, 16 gekroond, L gekroond, W gekroond en de Leeuw in de Hollandse Tuin gebruikte (ref *14).

Daarnaast heeft Pieter Stomman tussen 1775 en 1777 het merk 54 gekroond in huur gehad, en nogmaals van 1777 tot 1781, waarna hij het in volle eigendom overnam (ref *14)

Leeuwen met wapenschild en tekst P.STOMMAN
Leeuwen met wapenschild en tekst P.STOMMAN
Hielmerk gekroonde 54
Hielmerk gekroonde 54
IN GOUDA
IN GOUDA

Bloeiende Handel en Zeevaart

Wapen van Gouda en Groningen

D Zeelandse Wapens / WS

De Hoop

Honi Soit Qui Mal Y Pense


Bovenstaande uitvoering met de tekst 'HONI SOIT QUI MAL Y PENSE' is waarschijnlijk gemaakt door H. Begeer tussen ca 1827 en 1866 (ref *14), hielmerk Vos (op zijn gat). De mal van deze pijp ging in 1867 over naar de firma P. Goedewaagen, waarvan onderstaande uitvoering is

Leeuw en Eenhoorn die wapenschild van Engelse koning vasthouden. Daaromheen HONI SOIT QUI MAL Y PENSE en daar onder DIEU ET MON DROIT. Op andere zijde bloemenversiering.

Vormgeving kop doet engels aan, maar zou evengoed in Gouda gemaakt kunnen zijn, tweede helft 1800


Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.