In dit hoofdstukje zijn de pijpen van Goedewaagen ondergebracht met zogenaamde relief versiering. Feitelijk meest ovoide modellen, voorzien van geheel versierde koppen, voorzien van voorstellingen, wapens en veel detail. Eigenlijk de 'klassieke' goudse typen zoals we die uit de tweede helft van de 18e eeuw kennen.
Model nummer 20 van de firma Goedewaagen, zogenaamde 'gesneden 22 duimer'. Dit exemplaar is 51 cm lang, gemaakt tussen circa 1930 en 1960. Op de linkerzijde van de steel de tekst 'Holland' in relief. Op de ketel de afbeelding van een springend paard en naar de roker toe gericht een wapenschild met het wapen van West-Friesland. Hielmerk TM gekroond.
In de catalogi van Goedewaagen komen we een paar verschillende uitvoeringen van de Neptunus en Merucrius versiering tegen.
Allereerst onder model nr 4, 'Gesneden 29 duimer' ; met een staande Neptunus en staande Mercurius. Dit model wordt volgens de catalogus met hielmerk 55 uitgevoerd. De herkomst van deze vorm is terug te voeren tot Willem Begeer, die tot 1844 actief was, en daarna de vorm overdeed aan Johannes van Zutphen, waarna Goedewaagen hem omstreeks 1867 overnam (ref 6 ; Pijpenkabinet).
Daarnaast komen we in de catalogus onder nummer 8 (Grote gesneden krul) een Neptunus en Mercurius krul variant tegen, en onder nummer 254 (Gesneden middelkop gekroonde ES, 21 duimer). In beide gevallen zitten zowel Neptunus als Mercurius, de eerste op een ton waaruit water vloeit, en Mercurius op een baal handelswaar. In de catalogus lijkt nr 254 overigens in spiegelbeeld afgebeeld, aangezien een model met Mercurius aan de rechterzijde onbekend is (Mercurius zit eigenlijk altijd links), en op dezelfde pagina ook het Wapen van Friesland in spiegelbeeld is afgebeeld.
Van de zittende Neptunus en Mercurius zijn een viertal varianten gevonden. Voornaamste verschillen zijn terug te vinden in de grootte van de kop en de detail afbeeldingen en kleding van beide heren.
Tevens hebben twee modellen de naam * GOEDEWAAGEN in het tekstlint, en 2 modellen P. GOEDEWAAGEN.
Het meest gevonden model op het voormalig fabrieksterrein aan het Jaagpad betreft de zittende Mercurius met 'toga', half ontblootte borst, terwijl in de catalogus beide modellen met zittende Mercurius een sluitend tuniek dragen.
Grote Gesneden Krul nr 8 ; ofwel de dubbele krul uitvoering van een Neptunus en Mercurius pijp, hielmerk ES. Het doosje bevat de tekst ; ROB. ROSSMAN Co.
Model nummer 2, zogenaamde Gesneden 37 Duimer. Ook wel 'meter-pijp' aangezien de lengte van deze pijp maar liefst 1 meter bedraagt.
Een staande leeuw en eenhoorn houden een wapenschild vast, waaromheen een tekstlint met tekst 'HONI SOIT QUI MAL Y PENSE'. Aan de achterzijde op de kop het wapen van Gouda.
De vorm van deze pijp is afkomstig van Willem Begeer, die hem in ca 1844 overdeed aan Johannes van Zutphen, waarna hij in 1867 door Goedewaagen werd overgenomen. Begeer gebruikte het hielmerk Vos tot 1844, van Zutphen het hielmerk 55 gekroond (ref 6 ; Pijpenkabinet). Goedewaagen varianten met hielmerk 55 en ES zijn bekend.
Catalogus nr 9, 'Kleine Gesneden Krul' . Aan de ene zijde een afbeelding van de pijpmaker, aan de andere zijde zijn 'vrouw'. Er zijn op het voormalig fabrieksterrein van Goedewaagen een tweetal verschillende versies gevonden ; een wat onscherpe waarbij de vrouw een paar pijpen in de hand houdt, en een veel scherpere, waarbij ze een bloem of roos vastheeft. Deze laatste versie is waarschijnlijk ontstaan doordat de versleten persvorm werd 'opgehaald', waarbij de pijpen gesneuveld zijn. Hielmerk ES. In beide gevallen wijkt de afbeelding in de catalogus enigzins af van de gevonden modellen ; in de catalogus heeft de pijpmaker een rokende pijp in de hand, op de gevonden modellen heeft de pijpmaker de pijp schuin voor de borst en lijkt hij hem te bewerken.
Voor eerdere versies van deze pijp zie ; 19e eeuw Geheel Versierd Ovoide
Dit is een gelakte versie van de pijpmaker en zijn vrouw, vrouw heeft bloem vast. In eerste instantie lijkt het alsof het een gebroken, incomplete krul is, maar de geemailleerde versiersels zijn zodanig dat de breuk op dir bewuste plek lijkt te zitten..
Model nr 319, Prins Willem V en prinses Frederica Sophia Wilhelmina. In tekstlinten 'WILLEM V.P.V.O' en 'FRE.SOPH.WIL.' .Op steel 1751 en 1795 aan andere zijde. Deze vorm is in 1875 van Hendrik van der Pool overgeno- men (ref 6;Pijpenkabinet)
Wapentjesshag, model nr 414. Afbeelding van het wapen van Groningen links en Leeuwarden rechts. Kleine kop van ca 4,5 cm hoog, oorsponkelijke steellengte 10 cm. Vanaf ca 1895 (ref 6 ; Pijpenkabinet) in het assortiment.
Een uitgebreidere beschrijving van de Holland Society in New York, voor welke deze pijp door Goedewaagen gemaakt werd vind u hier.
Een bijzondere vondst op het voormalig fabrieksterrein van de firma Goedewaagen, betreft een model met afbeeldingen van een bruidspaar en de godin Juno, dat bekend is van de firma P. van der Want.
Het is niet bekend dat deze pijp door Goedewaagen gemaakt is, echter in de stort van de fabriek is een model aangetroffen waarvan helaas de hiel ontbreekt, en tevens onafgemaakt is ; de stopper is nooit geheel doorgedrukt, waardoor de ketel holte zeer ondiep is en er geen verbinding met een rookkanaal is.
Een theorie is dat de vorm op een zeker moment door Goedewaagen aangekocht is, en deze kop als een soort 'archief' stuk gemaakt is. Een andere mogelijkheid zou wellicht zijn dat de pijp een 'vertegenwoordigers stuk' of 'monster' is, aangezien het rondreizen met langstelige pijpen niet echt praktisch is.