Trumm & Bergmans

In 1846 werd in Maastricht de pijpenfabriek Trumm opgericht door Jacob Trumm, een nazaat uit een Westerwalds pijpmakersgeslacht. In 1856 verhuisde Trumm van Maastricht naar Weert. Een van zijn dochters, Anna Maria Catherina, trouwde in 1878 met Henricus Bergmans en vanaf dat moment zal de firma Trumm-Bergmans geheten hebben. Vanaf 1903 werd Louis Bergmans de eigenaar. Hij overleed in 1912 en zijn vrouw leidde vanaf dat moment de pijpenmakerij met haar zoon Hendricus Antonius. Vanaf circa 1933 werden er vooral houten (bruyere) pijpen gemaakt bij de firma die tot vervolgens 1972 vooral als toeleverancier voor de Goudse firma's Goedewaagen en van der Want, en de Roermondse firma Goebbels werkte.

 

Thans is in Weert de oorspronkelijke pijpenoven van deze fabriek nog te bewonderen. Een bijzonder stukje nederlands industrieel erfgoed.

 

Op http://www.tabakspijp.nl/archief/trumm-bergmans/ een aardige hoeveelheid gedigitaliseerd archiefmateriaal van deze firma.

 

Het assortiment van de firma heeft geen specifiek eigen karakter maar omvat modellen die vooral van fabrieken uit Duitsland, Belgie, Noord Frankrijk en Gouda bekend zijn. Deze zullen deels door Trumm Bergmans bij de betrokken firma's ingekocht en weer verhandeld zijn, ofwel nagemaakt, al dan niet uit overgenomen persvormen. 

 


Afbeelding stelt een man voor, zittend in een slakkenhuis of schelp, die voortgetrokken wordt door een hond.


Afbeelding van een mannenhoofd met grote neus waarop een vlieg.


Een (wat grof) met de hand beschilderd en geglazuurd pijpje met daarop een gestilleerde molen en vogels. Een vrij karakteristiek product van T-B.






Pijp met afbeelding van de Amerikaanse president Abraham Lincoln omgeven door enkele sterren. Deze pijp is ook gemaakt door de firma Schilz-Muellenbach uit Höhr, zie daarvoor de catalogus van deze firma, p. 77 nummer 358.


Onze Lieve Vrouw van Sittard

De persvorm van onderstaand pijpje is afgebeeld in 'Pijpenfabriek Trumm-Bergmans Weert', van Jos Engelen. Dergelijke pijpjes worden ook wel 'bedevaartspijpjes' genoemd, en deze heeft een afbeelding van Maria met kind op de voorzijde, en daaromheen de tekst 'O.L.V. van Sittard', betrekking hebbend op de Onze Lieve Vrouwe Basiliek van Sittard. Op de zijkanten van de ketel zijn achtereenvolgens een kerk, en het klooster en pensionaat 'Huys op den Bergh' afgebeeld. De pijpjes zijn te dateren rond 1900-1930. Uit dezelfde mal zijn overigens rond 1980 ook een aantal pijpjes gemaakt door F. Tymstra.





Gereedschappen

Metalen persvorm en stopper van Trumm Bergmans


Referentie: ' J.P.A.M. Engelen - Afstammelingen van Westerwaldse pijpenmakers in beide Limburgen en Pijpenfabriek Trumm-Bergmans te Weert, Monografie, 1985.

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.