Pijpen gemaakt van porselein zijn reeds bekend uit de vroege 18e eeuw en dat zijn met name figuraal vormgegeven modellen. Vanaf de 19e eeuw komt het zogenaamde 'stummel' model in de mode met een gladde, langgerekte ketel die zich goed beschilderen laat.
Dit model wordt in een zogenaamde 'vochtzak' gestoken waarin eveneens de vaak zeer lange steel geklemd is. In de 19e eeuw werden dergelijke stelen vooral van natuurlijk materiaal zoals hoorn gemaakt.
Het merendeel van de porseleinen pijpen is vooral buiten Nederland gemaakt, in landen als Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en ook Denemarken en Zwitserland.
Het merendeel van de onderstaande pijpen is gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw.
Artikel:
Van vorstengeschenk tot volksobject, de historie van de porseleinen tabakspijp - D.H. Duco
Vormen uit Vuur, Mededelingenblad Nederlandse Vrienden van de Ceramiek 165,
Tabakspijp van porselein met oplopende manchet steel. Ketel in de vorm van een wijnton met een tapkraan waaraan een man drinkt. Op tekstbord op de ton de tekst "WER TRINKT SOLL LEBEN". Klepdeksel met daarop een zittende kat. Vernikkelde messing dekselring en manchetring. Circa 1880-1910, waarschijnlijk in Zuid Duitsland gemaakt.
Reservistenpijp
Vooral uit Duitsland komt het fenomeen 'reservistenpijp' ; een aandenken bij deelname aan, of afscheid uit het leger of een bepaald dienstverband. Hiernaast een fraaie nederlandse variant, op naam gesteld, ter herinnering.
Hier links een pijp van een militair ter herinnering aan het KAMP BIJ OIRSCHOT waarin de 3e divisie Infanterie, van 22 Juli tot 6 September 1832 onder commando stond van Z.E. den Lt. Generaal Meyer
Nederlandse Souvenirs
Ook in Nederland zijn porcelijnen pijpen onder Nederlandse merknamen op de markt gebracht, de laatste decennia vooral als souvenirpijp met typisch hollandse tafereeltjes. Ook Goedewaagen heeft een aantal van dit soort modellen onder haar naam op de markt gebracht, waaronder ook de zogenaamde ' Wijnpijp' .
In de opslag van de pijpenfabriek Gubbels in Roermond zijn vele lege verpakkingen van Goedewaagen porcelijn en wijnpijpen aangetroffen. Waarschijnlijk liet Goedewaagen deze door Gubbels maken
Zogenaamd Berliner Stummel model uit de periode 1890-1910. Bruin (ook wel 'cafe au lait') geglazuurd met een knop-vormige hiel.
Het 'schroefdraad' aan het steel uiteinde heeft als doel om enige 'grip' te creeren voor de rest van de steel en mondstuk dat eraan bevestigd was.
Pijp zal in Duitsland gemaakt zijn, tussen circa 1880-1920.