Knoedgen (Bree) - Belgie

De broers Jean Jacques Knoedgen en Jacques Knoedgen waren telgen uit een oude Westerwaldse pijpenmakers familie die in het begin van de 19e eeuw in Chokier was neergestreken en daar een pijpenmakerij had. In 1834 trouwde Marie-Anne Knoedgen met Henri Wingender en dat was de start van de firma Knoedgen-Wingender in Chokier. De broers Jean Jacques en Jacques vertokken in 1839 naar Luik om daar hun eigen pijpenmakerij op te richten. In 1846 verliet Jean Jacques Luik en vestigde zich eerst in Maastricht en in 1853 in het nabijgelegen Bree waar zijn vrouw vandaan kwam. 

 

Door opvolging vanuit volgende huwelijken kwam de fabriek vervolgens na de eerste wereldoorlog in handen van een kleinzoon van de oprichter, Jan Hillen die zich vervolgens ook gaat bezighouden met fabricage van Asbestos en Bruyere pijpen.

 

In 1979 wordt de firma Hillen overgenomen door de Royal Dutch Pipe Factory (Koninklijke Pijpenfabriek Elbert Gubbels Roermond)

 

Veel van de in Bree gevonden pijpen vertonen gelijkenis met uit Nederland bekende modellen van Goedewaagen en zelfs van der Want, maar ook zijn heel duidelijk Franse en Duitse karakteristieken in vormgeving en modellering te zien. Niet zo vreemd gezien achtergrond en geografie.

 

Fraaie emaille pijpen  

Hoewel in deze periode met name in Frankrijk maar bv ook Belgie, de punt emaillering op pijpen erg populair was, en emaillering / lakken van accenten op vooral gezichtspijpen, werden bij de firma Knoedgen in Bree heel fraai, meerkleurig geemailleerde pijpen gemaakt waarvan diverse voorbeelden op de pagina met bodemvondsten.

 

(referentie : *9)

 

 

Catalogus Knoedgen - Bree

 

In deze catalogus zijn 187 modellen ondergebracht op 18 pagina's. De firma J.J. Knoedgen is in 1846 in Maastricht opgericht door de Duitser Jean Jacques Knoedgen. In 1853 werd de fabriek overgebracht naar Bree in Belgie, toen Jean Jacques een meisje trouwde uit die plaats. het assortiment van de fabriek heeft een aantal opvallende overlappen met wat we bijvoorbeeld van Goedewaagen kennen, maar ook een aantal typisch 'Franse' modellen waarvan er in ieder geval een aantal gemaakt zijn in persvormen die afkomstig lijken te zijn van de Franse firma Gambier. De firma Knoedgen heeft ook lange tijd zogenaamde 'asbestos' en 'bruyere' pijpen geproduceerd en is in 1979 dor de Koninklijke Elbert Gubbels uit Roermond overgenomen. Er werden toen al geen kleipijpen meer geproduceerd.

Deze catalogus stamt uit de periode 1890-1900


Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.