Belgie

Pijpje met gekromde steel en zogenaamde 'knorren' versiering onder de ketel. Dit model pijp werd door veel verschillende, met name 19e en 20e fabrikanten in Belgie en Noord Frankrijk gemaakt. Dit pijpje stamt uit circa 1890-1930, onbekende maker.


Ca 1890-1930, onbekende maker, grensstreek Be-Fa

Een zelfde soort knorrenversiering als hierboven. Ook dit pijpje is afkomstig uit de Belgische/Franse grensstreek. Aardig is het dunne touw dat rond het mondstuk gedraaid is; hierdoor plakten de lippen niet aan de steel en was het ook makkelijker om de pijp met de tanden vast te houden. 


Hielmerk helaas onleesbaar, lijkt een gekroonde W of WR, waarschijnlijk Frans/Belgisch of Duits, ca 1800-1850
Hielmerk helaas onleesbaar, lijkt een gekroonde W of WR, waarschijnlijk Frans/Belgisch of Duits, ca 1800-1850

Op steel de tekst VANGRUNDENBERGH
Op steel de tekst VANGRUNDENBERGH

Een manchetpijp met in relief een liggende leeuw ('Le lion Belge), pijp waarschijnlijk tussen circa 1890 en 1910 gemaakt toen dit model door diverse vooral Franse fabrikanten gemaakt werd.

Bedevaartspijpjes

Bedevaartspijpjes, feitelijk souvenir pijpjes passend bij een specifiek bedevaartsoord of -plek werden vooral in Belgie en Duitsland gemaakt (hoewel ook Trumm Bergmans in Limburg enkele modellen gemaakt heeft). Hieronder een voorbeeld van 'Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel' / 'Notre dame de Montaigu', bruin/geel gelakt. Onbekende maker, ca 1880-1900

Diverse andere voorbeelden van bedevaartspijpjes bij verschillende Belgische en Duitse fabrikanten


Foch

Ferdinand Foch (2 October 1851 – 20 Maart 1929) was een Frans Militair die samen met een britse collega, hoofrolspeler was in de uiteindelijk beslissende nederlaag van de duitse troepen in de 1e wereldoorlog.

Aardigheidje ;

'How did I win the war?' Foch will say chaffingly to André de Marincourt, many months later. 'By smoking my pipe. That is to say, by not getting excited, by reducing everything to simple terms, by avoiding useless emotions, and keeping all my strength for the job.' [Frank H. Simonds, History of the World War, Vol. 5, Ch. 3, III. Doubleday, Page & Co., 1920]


Leonard - Andenelle

Onderstaande pijpjes zijn gemaakt door de firma Leonard in Andenelle tussen ca 1980 en 2008.

Voor een catalogus van de firma Leonard, klik hier

Een van 100 exemplaren die door de Pipe Club "Le Perron" uit Luik gemaakt zijn ter gelegenheid van de rookwedstrijd 4 oktober 1997. De persvorm was van Léonard uit Andenelle. Links op de ketel een afbeelding van het monument  "LE PERRON LIEGEOIS" en op de ketel rechts een triomfboog.  Op de steel  links "SOUVENIR DE" en rechts "LIEGE 1914".


Kermis-, Schiettent pijpjes

Onbekende herkomst

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.