Firma Knoedgen

Op deze pagina een overzicht van bodemvondsten van het assortiment van de firma Jean Jacques Knoedgen uit Bree. Opvallend is niet alleen de grote assortiments overeenkomst met aan de ene kant de buren uit het Noorden (Goedewaagen, van der Want) maar ook de buren uit Zuiden (Frankrijk, Gambier, Belgie, Chokier) en Oosten (Westerwald).

Fraai zijn ook de meerkleurige emaille versieringen die bij Knoedgen vrij ruim lijken toepast.

Jacob pijpen van Knoedgen

Diverse fragmenten en uitvoeringen van Jacob pijpen gevonden in Bree. In de catalogus vinden we een grote versie onder nr 183, een middelgrote zonder de letters Jacob onder nr 181, en een kleine met gladde buste (zonder letters) onder nr 196.

Het feit dat de Jacob versiering in Frankrijk en Belgie ongekend populair was gedurende het 2e deel van de 19e eeuw en begin 20e, wordt onderschreven door het feit dat er in de betrekkelijk kleine vondstengroep al 5 verschillende versies van middelgrote koppen zijn aangetroffen. 3 met de tekst JE SUIS LE BON JACOB, 1 met de tekst DE WARE JACOB,  1 met de tekst IK BEN DE WARE JACOB en een paar kleine kopjes met de tekst ' DE KLEINE JACOB'

 

Opvallend zijn ook de twee varianten van de supergrote kop ; eentje heeft een soort halve maan / extra vouw op de tulband met tekst 'DE WARE JACOB'. De ander heeft deze vouw niet en de Franse tekst 'JE SUIS JACOB'

 

Tevens opvallend is de vondst van een fragment waar nog duidelijk de naam GAMBIER en A PARIS in staan.

Pijpen met figurale versiering

Een serie fragmenten van gezichtspijpen. Linksboven lezen we op het manchet 'Rubens', het model rechtsonder heeft een grote, karikaturale neus. Helaas helaas, slechts fragmenten . .

 

Veel van de modellen van J.J. Knoedgen lijken van de firma WIngender-Knoedgen uit Chokier (ca 1850) te komen (ref *13) : met name de model nummers 50 en 51,  maar bijvoorbeeld ook nrs 75 en 77. Beiden warren familie van elkaar, maar er werd in deze tijden ook schaamteloos over en weer gekopieerd.

Nog meer gezichtspijpen

Onderstaande pijpen komen uit de collectie van Matthieu, die ze graag ter beschikking stelde !

Dank ! Er volgen er binnenkort meer.

Geemailleerde pijpen

In deze vondstengroep zitten relatief veel emaille fragmenten en modellen. Meerkleurig. Tevens is het opvallend dat de gevonden kleipijpen, grofweg uit twee verschillende kwaliteiten lijken te bestaan. Goed afgewerkte, hard witte, doorgaans geglaasde koppen maar ook koppen met een wat grovere, gele klei, die ook 'nat afgestreken' lijken te zijn. Wellicht dat de klei die gebruikt werd voor de te emailleren pijpen een andere was ?!

De Vlaamsche Leeuw / Le Lion Belge

Le Lion Belge
Le Lion Belge

Versierde pijpen

Overige versieringen

Gladde koppen

Kijkend naar het assortiment van Knoedgen, is het grappig om te zien dat er een aantal modellen is dat we ook van Nederlandse fabrikanten kennen, met name uit het tweede deel van de 19e eeuw, maar ook dat er modellen zijn die we in Nederland niet kennen. Evenzo wat betreft Frankrijk en ook Duitsland. 

Er werd over en weer driftig gekopieerd, maar het is ook bekend dat met name Goedewaagen geregeld persvormen betrok uit o.a. Belgie en Frankrijk.

 

Het kopje hiernaast heeft als hielmerk de gekroonde 46 en is daarmee een uitzondering in de vondstengroep. Alle andere voorkomende hielmerken zijn J.K.

Twee steelfragmenten die ook geinspireerd lijken te zijn op de 'Pipe Hollandaise'. De kenmerkende radering, waarschijnlijk behorend bij bovenstaand 'dop modelletje' en de blad en sterren, die we in Nederland kennen van vooral zogenaamde Isabe modellen, waarbij de vorm na overgegaan te zijn van de ene naar de andere pijpmaker, aangepast werd indien die de naam van de vroige eigenaar nog bevatte. Vaak werden er dan sterren over de letters heen geslagen.

Hele grote pijp, door sommige fabrikanten ook wel 'Goliath' pijp genoemd. Deze kennen we o.a. ook van de Bevere uit Belgie en De Jong uit Gouda. Ter vergelijking een standaard 'ovoide' kop ernaast

Apart model voor een gekaste pijp ; dit model vinden we veel terug bij fabrikanten van porcelijnen pijpen, en dan dus in porcelijn :-). Dit is de pijp in zijn complete vorm ; op het uiteinde van het korte steeltje zijn een paar 'raderingen/groeven' zichtbaar waardoor het steeltje beter in een kurk of huls voor de aanzetsteel geduwd en gehouden kon worden

Diverse steelfragmenten

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.