Frima Wingender / Knoedgen in Chokier

In 1835 vinden we de eerste vermelding van de pijpenmakerij Knoedgen-Wingender in het belgische Chokier, geleid door Marie-Anne Knoedgen en Henri Wingender. Deze firma wordt in 1839 alweer ontbonden, en er wordt verder gegaan onder de naam Wingender-Knoedgen.

In 1874 wordt de naam 'Wingender Freres' gevestigd.

 

Vanaf 1929 wordt de kleipijpen fabricage beeindigd en legt de fabriek zich toe op Bruyere en Asbestos, hoewel er nog wel een vermelding is van een specifieke (eenmalige ?!) kleipijp opdracht voor Victor Belle (Serves, Frankrijk).

In 1955 worden alle activiteiten gestaakt.

 

(referentie : *9)

 

Merken gevoerd door deze fabriek (Wingender Freres, Felix Wingender);

 

W.F.

F.W.

 

 

Le Coq Chanteur van Wingerder Freres in Chokier
Le Coq Chanteur van Wingerder Freres in Chokier
Fraai geemailleerde pijp van WINGENDER FRERES, Chokier
Fraai geemailleerde pijp van WINGENDER FRERES, Chokier
Trois fois Huites ; 8 uur werken, 8 uur slapen, 8 uur ontspanning, maar ook, 3 ploegendiensten van 8 uur om een fabriek 24 uur te laten draaien. Op steel W.F en andere zijde DEPOSE
Trois fois Huites ; 8 uur werken, 8 uur slapen, 8 uur ontspanning, maar ook, 3 ploegendiensten van 8 uur om een fabriek 24 uur te laten draaien. Op steel W.F en andere zijde DEPOSE

Mannengezicht met schuine hoed en sik. Op steel Wingender Freres Chokier. Ca 1880-1900. Mondstuk afgewikkeld met dun touw om 'plakken' van lippen aan steel te voorkomen. Ook was het hierdoor makkelijker om de pijp stevig tussen de tanden geklemd te houden.


Pijpje voorstellende een nar of harlekijn, in fraaie kleuren gelakt, door Wingender Freres in Chokier, Belgie.

Ca 1860-1890



Zogenaamde Jacob pijp met rode, groene en zwarte emaille accenten. Op het tekstlint op de tulband staat 'L'union fait la force'. Pijp heeft het vormnummer 851 en de teksten CHOKIER en F. WINGENDER.

Datering tussen circa 1874 en 1929.


Een pijp gemerkt met 'WF', voorstellende de negerkoningin Adelina Soulouque met diadeem en parelsnoeren in het haar. Op de steel rechts in reliëf het modelnummer "148". Geverfd in groen, rood, zwart en zilver.


Catalogus Wingender- Knoedgen

Catalogus van de firma Wingender-Knoedgen uit Chokier. 17 pagina's met verschillende pijpmodellen, zowel met vaste steel als manchet.

De naam Knoedgen is verbonden aan een van oorsprong Duits pijpmakersgeslacht. Datzelfde geldt voor de naam Wingender. Uiteindelijk is uit het huwelijk van een Knoedgen en een Wingender de firma W-K in Chokier, vlakbij Luik gevestigd. Deze catalogus dateert uit ca 1850 en bevat 17 pagina's met 145 afbeeldingen van kleipijpen. Daar waar de duitse, nederlandse en franse pijpen industrie allemaal hun eigen karakteristieken en populaire vormen hebben, is het aanbod van Wingender-Knoedgen een fraaie mix van populaire stijlen en ontwerpen uit alle omringende landen. 

 

Klik op onderstaande afbeeldingen om de catalogus te openen of klik hier (met dank aan Stichting PKN digitale archief catalogi fabrikanten)


Nota gedateerd 19 mei 1863 voor een doos/kist met 3825 stuks pijpen 'bouts plats unis', voor 0,009 franc per stuk.

Reclame van de firma F Wingender uit de periode 1920-1930
Reclame van de firma F Wingender uit de periode 1920-1930

Een correspondentiestuk van de Firma Wingender Freres gedateerd 1 Juni 1908. Keurig op een type machine gemaakt ..


Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.