Duitsland - 17e eeuw

Ook in Duitsland worden al vroeg in de 17e eeuw pijpen gemaakt. Hier in Nederland vinden we zo nu en dan in het Oosten van het land wat duits materiaal, maar meestal is dit dan 18e eeuws. Daarnaast kennen we de Duitse pijpenindustrie van het Westerwald, voornamelijk productie uit de 20e eeuw.

 

 

 

Een Duits pijpje uit 1665, gevonden in Leiden

Onderstaand pijpje heeft een fraai engelen of 'putto' gezichtje op de ketel, is gedateerd (16 65) en is terug te voeren tot pijpmakers in de regio Mannheim / Frankenthal in Duitsland.  Het engelengezichtje is waarschijnlijk geinspireerd op engelen gezichtjes versiering uit het begin van 1600, die hun oorsprong in het huidige Tjechie (Bohemen) vinden. Klik hier voor meer informatie

Een Duits engelenkopje in Leiden
Duitsengel001.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB


Een 17e eeuws Duits geglazuurd pijpje, gevonden in de Amstel

Onderstaand pijpje is gevonden in bagger uit de Amstel en blijkt afkomstig uit zuid Duitsland. De versiering en glazuring blijken kenmerkend voor pijpen uit die streek. Ook opvallend is de rechte snijfilt ; in vooral Beieren was het maken van kleipijpen in de 17e eeuw lange tijd onderdeel van het staatsmonopolie op tabak, en was het pijpmaken voorbehouden aan vooral pottenbakkers ; geglazuurde pijpen komen daar vrij veel voor, en de ontwikkeling en verfijning van modellen zoals die in andere gebieden voor een groot deel door concurrentie tussen de onafhankelijke pijpmakers toenam, lijkt hier een stuk minder te hebben plaatsgevonden.

 

Dit pijpje is uitgebreid beschreven in Jaarboek 2016 van de PKN.

Jaarboek 2016 art 13 zuid duits pijpje.p
Adobe Acrobat document 6.3 MB
Het duitse pijpje naast een Nederlandse tijdgenoot: een geglazuurde Jonas
Het duitse pijpje naast een Nederlandse tijdgenoot: een geglazuurde Jonas

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.