Met name in Engeland, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk en Duitsland werden buitenproportioneel grote pijpen gemaakt, ook 'Advertising' or 'Novelty' genoemd. Deze pijpen werden voornamelijk voor reclame doeleinden, maar ook als 'grap' ('Cadger') ; in herbergen en cafe's stond 'het stoppen van een (eigen) pijp met tabak' vaak voor een vaste prijs op de prijslijst ; een grote pijp meenemen waar wat meer tabak in kon was dan natuurlijk wel aardig... Uit Engeland zijn ook de grote reclame pijpen bekend ter ere van de opening van het Internationale tentoonstellingscentrum Crystal Palace in 1851.
De meest bekende Novelty pipes stammen uit de 2e helft 1800 en een aantal modellen zijn ook afgebeeld in de catalogi van enkele van de laatste pijpenmakers (firma's Holland, Pollock en McLardy).
Father Christmas 'Santa Claus' door Charles Crop in Londen. Crop is actief geweest tussen ca 1840 en 1924. Op de steel de tekst 'C. Crop' aan de ene zijde, en 'London' aan de andere.
Eveneens een 'Santa Claus', maar van een onbekende maker. Op de steel van deze pijp staat aan de ene kant 'A Merry Christmas' en aan de andere 'And a Happy New Year'
Deze kop is voor het eerst gemaakt door de firma Holland in Manchester in 1873. Deze pijp is tot in de 20e eeuw gemaakt.
The Whole Dam Family pijp is geinspireerd op een korte rage in begin 1900 in Amerika, toen in 1905 door Lumiere Brothers een korte, zwart wit, stomme film werd gemaakt over de familie 'Dam'. Het is feitelijk een korte sketch die de family leden (vader I.B. Damn, moeder U.B.Dam enz) introduceert en vervolgens een diner tafereeltje laat zien waarbij de hond ('the Dam Dog') op een gegeven moment het tafelkleed en alles daarop van de tafel trekt. De familie Dam werd uitgebreid gepromoot via humoristische en ludieke ansichtkaarten en andere souvenirs.
Ook door Goedewaagen werd deze pijp gemaakt, en uit het Duitse Westerwald kennen we diverse soortgelijke modellen met humoristische tafereeltjes van verschillende personen op de pijp
Een typisch Engelse pijp, met liefst 7 koppen of ketels. De pijp is met de hand samengesteld uit 9 andere pijpen. Dit soort pijp werd vanaf het einde van de 19e eeuw als ‘novelty’ of aardigheid gemaakt en diende vooral als etalage- of pronkstuk. De basis bestaat uit een forse pijp met kromkop ketel. Aan de steel zijn 6 andere koppen gemonteerd, telkens twee aan twee. Op de voorste twee zien we de bekende RAOB versiering, beide middelste koppen hebben een afbeelding met vaandels en de achterste twee hebben elk afbeeldingen van voetballers. Opvallend is dat de grootte van de koppen van voor naar achteren afneemt. Op de steel zijn vervolgens een tweetal paardjes gemonteerd. Het rookkanaal naar iedere kop is keurig doorgestoken.
Hieronder een exemplaar met niet 6 maar 4 extra ketels die aan de zijkant zijn gemonteerd. In vergelijking tot bovenstaande pijp ontbreken de twee voorste 'RAOB' ketels.