Dumeril

De firma Dumeril is in 1845 opgericht door Constant Dumeril, een redelijk vooraanstaand persoon in Saint- Omer die o.a. diverse administratieve en commercieele functies binnen de gemeente bekleedde. Dumeril was ongeveer de helft kleiner als haar concurrent Fiolet (ook in Saint Omer) en er werkten gemiddeld tussen de 300 en 400 personen. Het bedrijf werd zoals gezegd opgericht door Constant Dumeril, en vervolgens overgenomen door Emile-Charles (1833-1899), een van zijn drie zonen. Lang heeft Dumeril niet bestaan, in 1886 werden de deuren gesloten.

 

Bron: Pipes et Pipiers de Saint-Omer - Veronique Deloffre (1991)

Catalogi

In de ca 41 jaar dat zij bestaan heeft de firma Dumeril een zeer bekende naam opgebouwd, met name door het specifieke, weelderige assortiment en heden ten dage nog altijd omdat een belangrijk deel van de fabriekscollectie bewaard is gebleven en in St. Omer permanent tentoon gesteld wordt. 

 

De catalogus bevat 11 pagina's met ca 74 verschillende, rijkelijk bewerkte modellen en dateert uit ca 1870/1880.


Met name in de nadagen van de fabriek, toen de vraag naar kleipijpen al fors aan het toenemen was, nam het belang van de productie van pijpaarde beeldjes en figuurtjes toe. Dit gold voor meer pijpenfabrieken. Waar de meesten zich echter richtten op eenvoudige, groffe en goedkope figuurtjes als kinderspeelgoed of kermisartikelen, maakte Dumeril fraaie figuren die veelal ook fraai ingekleurd werden.

 

Figuurtjes in een religieuze processie, fraai gelakt en door Dumeril gemaakt.


Beide beeldjes zijn niet geheel massief en hebben onder de ronde standvoet de tekst 'DUMERIL'.


Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.