De Franse firma Dutel Gisclon is tot 1895 in Monterreau actief geweest. Gisclon was in 1829 opgericht in Lille en heeft daar in ieder geval tot circa 1875 bestaan, voordat ze met Dutel samenging en naar Monterreau verhuisde.
Nadat de fabriek er in 1895 na een brand mee stopte, werden veel materialen door de firma Victor Belle overgenomen.
'A tu vue la lune'. Dit pijpje werd gemaakt met een gekaste steel en ook met een manchet voor een insteek steel. Dit is een waarschijnlijk gebroken versie met gekaste steel die door een latere eigenaar fantasie rijk van een nieuwe steel is voorzien.
Middelgrote manchet pijp met emaille accenten. Op het tekstlint op de tulband staat 'JE SUIS LE BON JACOB'. Op de linker zijkant de tekst JACOB met het vormnummer 867, en op de rechter zijkant eveneens de tekst JACOB maar nu met de initialen D en G van Dutel Gisclon.
Onderstaand twee Jacob pijpen van zeer klein formaat, zogenaamde Mignonettes, modelnummer 853 op de linkerzijde van de manchet steel, de initialen DG op de rechterzijde. Deze uitvoering heeft niet de tekst JACOB en ook geen tekstlint op de tulband.
Pijp in de vorm van een mannengezicht met halflang haar, snor en baard. Modelnummer 166. gemaakt door Dutel-Gisclon.
Pijp in de vorm van een vrouwen buste (een koningin?!) met links op de manchet het vormnummer 532 en rechts de initialen D. en G. Accenten met blauwe, zwarte en paarse verf en ingezette ogen.
Onderstaand een serie kleine gezichtspijpjes van Dutel, sommigen met vaste steel, andere met manchet. De meeste voorzien van een vormnummer en initialen D en G.
Diverse modellen zijn ook in verschillende stadia van 'emaillering' ; typerend voor de franse gezichtpijpen uit deze periode. Dit is fabrieksstort ; voortijdig gebroken, niet goed afgewerkt of tijdens het emailleren uit de handen gevallen ..
Recent een zakje fragmenten op de kop getikt die afkomstig zouden zijn van een franse fabriek uit (de buurt van) Lille. Een paar fragmenten zijn gemerkt DG. Moet dit nog wat verder uitzoeken
De catalogus dateert van circa 1875 en laat een uitgebreid assortiment zien. Voor het merendeel zijn het vrij unieke modellen maar het is het onduidelijk of de productie ook daadwerkelijk op hoog niveau lag. Op basis van de vermelde modelnummers lijkt het dat de fabriek meer dan 1.000 verschillende modellen had. In deze catalogus zijn er bijna 900 (!) opgenomen.
Catalogus van www.tabakspijp.nl