Gambier

Volgens bewaard gebleven bedrijfsadvertenties zou de pijpenfabriek van J. Gambier in 1780 zijn opgericht in Givet.

 

De vroegst bekende vermelding van de firma Jean Gambier dateert uit 1805 in Parijs. Het bedrijf was toen gevestigd op nummer 39 van de Rue de l’Arbre Sec. Ergens tussen 1806 en 1809 is Gambier verhuisd naar een groter pand op nummer 20 in dezelfde straat. Opvallend gegeven hierbij is dat Gambier in de lokale bedrijfsalmanakken werd vermeld als fabrikant en handelaar in porselein. Er is uit deze beginperiode tot nu toe geen vermelding gevonden die aantoonbaar maakte dat Gambier zich bezighield met de handel of productie van kleipijpen.

 

Omstreeks 1817 bleek een kleinzoon van de oprichter van het Parijse bedrijf een pijpenfabriek te hebben in de plaats Givet, waar al sinds de 18e eeuw diverse pijpenmakerijen actief waren. De fabriek in Givet groeide snel en was de locatie waar de pijpen gemaakt werden, de vestiging in Parijs fungeerde voornamelijk als verkoop kantoor.

 

Gedurende de 19e eeuw veranderde het bedrijf diverse malen van eigenaar maar de naam J. Gambier bleef gehandhaafd.

 

[Bron: gambierpipes.com]

 

De fabriek van Gambier in Givet. Ongedateerd, waarschijnlijk begin 20e eeuw.

Bahut de St Cyr



Dit model is bekend onder de naam 'Bahut de St. Cyr', tete fantaise. De voorstelling is een soldaat die op een vierkante kist zit en een sigaar rookt. Deze pijp is oorspronkelijk gemaakt voor officieren die de opleiding op de militaire academie van Saint Cyr hadden afgerond. Er zijn meerdere varianten van bekend met specifieke teksten op de kist die verwijzen naar opleiding, lichting en jaar van afzwaaien. Waarschijnlijk is de pijp na enige tijd ook in de standaard catalogus opgenomen waarbij het model geen specifieke referentie tekst meer had. Bovenstaande pijp heeft de tekst 'GAMBIER' op de linkerzijde van de kist en 'A PARIS' op de rechterzijde.

Het model komt voor het eerst voor in de catalogus van Gambier uit 1905 en heeft modelnummer 1499.

(referentie www.gambierpipes.com)

Reclame kaartje van de firma Gambier, met een afbeelding van waarschijnlijk een actrice uit een populaire musical of cabaret.


Gezichts- of figurale pijpen

 

Gezichtspijpen van mannen, vrouwen en dieren en overig. Gambier is een van die franse fabrieken die gedurende de 19e eeuw een enorm assortiment, zeer hoogwaardige en gedetailleerde pijpen produceerde. Met name de figurale pijpen spreken zeer aan door hun hoge mate van detail. Kleipijpen met doodskoppen en andere fantasie figuren zijn in het hoofdstuk dieren en overig te vinden.

 

Gezichtspijpen mannen

 

Gezichtspijpen vrouwen

 

Gezichtspijpen dieren en overig

Jacob pijpen

 

Een voor Frankrijk zeer kenmerkend type pijp, de zogenaamde 'Jacob' pijp. Een afbeelding van een bebaarde man met lange baard en tulband, met daarop in een tekstlint de tekst ' Je suis le Vrai Jacob' of variaties van die strekking.

Ook in de verzameling een houten variant van de Jacob pijp, waarbij het aardige is dat de maker het meeste wel wist te kopieeren, maar de letters JACOB die doorgaans op de onderzijde van de kop staan, in volledig willekeurige volgorde neerzette. 

 

Klik hier voor Jacob pijpen van Gambier

Versieringen met dieren

 

Voor pijpen van Gambier met een volledig versierde kop met een dierenafbeelding, klik hier

 

Voor pijpen versierd met dierenafbeeldingen of afbeeldingen die met dieren te maken hebben, klik hier.

 

Drukwerkje 'Les Pipes en Terre de Givet'
pipe_en_terre_givet.pdf
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.