Johann Peter Spang zou in 1879 en 1880 reeds als pijpenmaker in Baumbach werkzaam zijn geweest alvorens hij zich in 1884 als zelfstandige pijpenmaker in Ransbach vestigde. Hoewel hij zoals de meeste lokale pijpenmakers ook contracten had met de grotere pijpenmakers uit Hohr en Baumbach voor wie hij produceerde, lukte het hem blijkbaar ook om parallel een eigen klantenbestand op te bouwen en onder eigen naam te verkopen.
Het bedrijf werd door Jacob's beide zoons (Jacob Bernhard geboren in 1865) en Johann Peter II (geboren in 1867) onder de naam Johann Spang Sohne verder gevoerd waarbij rond de jaren 1930 het bedrijf zich meer en meer ging richten op de algemene handel in kleiwaren en speelgoed. Gedurende de tweede wereldoorlog kwam er een einde aan de pijpenfabricage en richtte het bedrijf zich voornamelijk op de handel. In 1967/1968 werden de deuren definitief gesloten.
Rond 1960 was ook de firma Ewald Spang actief in Baumbach.
Een zogenaamde Kaffee Haus pijp. Met afbeeldingen van biljart keu's en kegels, twee staande mannen met een omhooggeheven arm met een veer (?!) erin en twee schenkkannen. Op de linkerzijde van de manchet de tekst CAFE en op de rechterzijde nog vaag zichtbaar de letters J. S. en R., waarschijnlijk Jacob Spang uit Ransbach. Een identiek model met de letters W.K. en B. is bekend van Wilhelm Klauer in Baumbach. Circa 1900-1935.
Deze catalogus dateert mogelijk uit de periode 1930-1950.
Catalogus ‘Tonpfeifen / Clay-pipes’ bestaande uit twee vellen met 18 (export) modellen en een bijgevoegde offerte gedateerd 29 februari 1928. In de offerte een aanbieding van de exportfirma Werner Joehnk & Co uit Hamburg (aan een onbekende firma) voor de levering van witte en bruine kleipijpen ‘uit naam van hun fabriek Johann Spang Söhne in Ransbach’. De levering gaat via de haven van Rotterdam.
Een helaas ongedateerde, waarschijnlijk uit de periode rond 1950 stammend prijsaanbieding met leveringscondities, assortimentsblad en prijzen voor kinderspeelgoed en schiettentartikelen.