Gambier: JACOB pijpen

Jacob pijpen waren in vooral Frankrijk en Belgie enorm populair gedurende de 19e eeuw en een stukje van de 20e eeuw. Iedere zichzelf respecterende fabrikant had een dergelijk model in zijn of haar assortiment. Op een aparte pagina zijn Jacob pijpen van verschillende fabrikanten ondergebracht.

 

 

Gambier heeft een vijftal verschillende modellen zoge-naamde Jacob pijpen gemaakt, grofweg in 3 verschillende grootte's onder te verdelen. Drie modellen (groot, middel en klein) als manchet pijp, en een tweetal middelgrote modellen met vaste steel. Hoewel de catalogus de drie verschillende modellen manchetpijp bevat, zijn er van hetzelfde model duidelijk verschillende versies. Dit komt om dat meerdere, verschillende vorm mallen in gebruik waren voor dit populaire model, en ook werden 'uitgesleten'  mallen 'opgehaald' waardoor kleine verschillen ontstonden. In onderstaande fotoserie zowel verschillende model nummers volgens de catalogi, maar ook diverse persvorm variaties.

Je suis le vrai Jacob, modelnummer 948

Een geemailleerde uitvoering van een groot model Jacob. Links op de zijkant de tekst A PARIS en het vormnummer 948, rechts GAMBIER. Op beide zijkanten het woord JACOB. Circa 1870-1900.


Je suis le vrai Jacob, modelnummer 998

Een geemailleerde en fraai gerookte uitvoering: door de diepe bruine kleuring van de tabakssappen komt de emaillering nog beter tot zijn recht, de pijp was oorspronkelijk hagelwit. Links op de zijkant de tekst A PARIS en het vormnummer 998, rechts GAMBIER. Op beide zijkanten het woord JACOB. Circa 1870-1900.



Model 2018 - Je suis le vrai Jacob


 

Model 1008B - Je suis le vrai Jacob

Model 1008 - Je suis le vrai Jacob

Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.