HVDO


Het merk HVDO wordt toegeschreven aan de Schoonhovense pijpmaker Hendrik van den Oever.

 

Van den Oever was actief tussen ca 1751 en 1804.

 

De initialen HVDO kennen we in combinatie met een gekroonde N, gekroonde IG en gekroonde vis met golfjes.

 

Tevens komen de letters HVDO voor in combinatie met andere letters, die we aan Gorinchemse pijpenmakers toeschrijven (IS, IW, IVA, IVE). Zie hiervoor de betreffende pagina's. Mogelijk zijn een of meer van Hendrik's persvormen na zijn overlijden in 1804 verkocht aan Gorinchemse collega's die hun eigen initiaal merken aan de afbeeldingen toevoegden.

 

De Schoonhovense pijpenmakers werden vanaf het begin van de 18e eeuw erg succesvol met het maken van vooral goedkope pijpen voor de prijsgevoelige markt, dit was een segment dat door de Goudse collega's onvoldoende bediend. Goedkope pijpen werden goedkoop gehouden door ze zo min mogelijk nabewerking te geven: in de persvorm werd een eenvoudige versiering gegraveerd zodat de pijp er toch aardig uitzag en de stelen waren relatief kort. In Schoonhoven was in die periode een 'merk gewoonte' ontstaan waarbij de pijpenmaker zijn merk in de vorm van een of meer initialen in de ketel graveerde. Reeds in de jaren rond 1735 ontstond daarover onenigheid waarna de magistraat bepaalde dat het merk van de pijpenmaker bestond uit zijn initialen, die los van een gekroonde afbeelding op de pijp moesten worden aangebracht. De gekroonde letters IG en N bijvoorbeeld waren voor circa 1735 de persoonlijke merken van twee pijpenmakers, die daarmee zo succesvol waren dat anderen deze merken gedurende de gehele 18e eeuw bleven kopieeren en hun eigen merk initialen boven de kroon plaatsten. 

Bij deze pijp is de letter I duidelijk als 'J' geschreven. In hoeverre dit met een specifieke betekenis gedaan is, is niet duidelijk. Aangezien de I en de J zowel in het 17e en 18e eeuwse schrijf- als taalgebruik identiek waren moet hier waarschijnlijk niet te veel achter gezocht worden en is ook dit pijpje door Hendrik van den Oever gemaakt waarbij de J en G verwijzen naar het voormalige persoonlijke merk van een pijpenmaker genaamd Jan Gerritse die tussen circa 1710 en 1730 in Schoonhoven zeer succesvol was met dit merk.




Opvallend, de versiering staat op de rechterzijde van de ketel
Opvallend, de versiering staat op de rechterzijde van de ketel

Mogelijk is dit een persvorm van Hendrik van den Oever geweest die na diens overlijden bij een andere pijpenmaker terecht is gekomen en er het getal 18 of de letters IS aan toevoegde.



De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 


Laatste Nieuwe

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.