Het merk IVG is in de overgang van 1600 naar 1700 in Gouda gebruikt, en later, tussen ca 1760 en 1789 in Schoonhoven (ref *3).
In Gouda wordt het merk toegeschreven aan Jan Cornelisz. van Geneve (ref *12, ref JVO) die het merk waarschijnlijk tussen ca 1685 en 1720 heeft gebruikt.
Vanuit Schoonhoven is de pijpmaker Jan van Genderen bekend die dit merk tussen ca 1750 en 1789 gebruikt zou hebben. Behalve pijpen met de gekroonde N is van hem ook de gekroonde vis met golfjes bekend, alsmede de gekroonde IG
Ook uit Leeuwarden zijn pijpjes bekend die hoogstwaarschijnlijk daar gemaakt zijn en gemerkt met IVG
Onderstaande pijpjes met het merk IVG zijn gemaakt tussen ca 1750 en 1789 in Schoonhoven, door Jan (Jacobusz) van Genderen.
Tussen circa 1771 en 1800 was er nog een pijpenmaker actief in Schoonhoven met de naam Jan van Genderen ('de Jonge'), deze heeft waarschijnlijk het merk IVGD gebruikt.
Pijpen met de gekroonde N op ketel
De gekroonde N was tussen ca 1700 en ca 1735 het persoonlijke merk van de pijpenmakers Gerrit en zijn zoon Jillis Nobel. Zij waren zo succesvol met een goedkope pijpen en maakten daarmee hun merk zeer populair, waardoor het al snel gekopieerd werd door andere, vooral Schoonhovense pijpenmakers. In 1737 oordeelde de Schoonhovense magistraat dat een enkele gekroonde letter op de ketel geen officieel merk was, en dat het merk van iedere pijpenmaker zijn 'naam in letters' (=initialen) was. Vanaf dat moment zijn dus ook andere pijpenmakers de gekroonde N op grote schaal gaan gebruiken en zij plaatsten hun eigen initialen doorgaans boven de kroon op de ketel.
"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."
Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.
Meer info en bestellen via deze link.
Uit Leeuwarden is de pijpmaker Jan Jans van Gorcum bekend, welke rond ca 1706 actief is geweest. Onderstaande pijpjes met het merk IVG zijn waarschijnlijk van zijn hand.
De modellen en uitvoering lijken erg sterk op andere producten die in de buurt van Leeuwarden gevonden zijn met de merken PFV en WOB, slang en molen