In de 18e en begin 19e eeuw waren er in Schoonhoven veel pijpenmakers met de naam Murk actief. Tussen circa 1763 en 1817 was Coenradus Arnoldusz Murk een van hen. Coenradus was getrouwd met een dochter van de pijpenmaker Jillis Gerritsz Nobel, en had zijn woon-en werkplaats aan de zuidzijde van de Dijk, met als buurman de pijpenmakers Gerrit (Jilliszn) Nobel, zijn zwager. Coenradus heeft tot zijn 79 jarige leeftijd in 1817 in Schoonhoven pijpen gemaakt en hij zal het merk KRM gebruikt hebben.
Tussen ca 1748 en 1785 was er nog een Coenraad Murk in Schoonhoven als pijpenmaker werkzaam: Coenraad Willemsz Murk. Aan hem wordt de merken KM en KWM toegeschreven.
"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."
Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.
Meer info en bestellen via deze link.
Pijpen met de gekroonde N op ketel
De gekroonde N was tussen ca 1700 en ca 1735 het persoonlijke merk van de pijpenmakers Gerrit en zijn zoon Jillis Nobel. Zij waren zo succesvol met een goedkope pijpen en maakten daarmee hun merk zeer populair, waardoor het al snel gekopieerd werd door andere, vooral Schoonhovense pijpenmakers. In 1737 oordeelde de Schoonhovense magistraat dat een enkele gekroonde letter op de ketel geen officieel merk was, en dat het merk van iedere pijpenmaker zijn 'naam in letters' (=initialen) was. Vanaf dat moment zijn dus ook andere pijpenmakers de gekroonde N op grote schaal gaan gebruiken en zij plaatsten hun eigen initialen doorgaans boven de kroon op de ketel.