Het merk KS gekroond is in Gouda in gebruik geweest tussen 1726 en 1806 bij achtereenvolgens (ref *14) ;
1726-1752 Kobus Sorg
1752-1773 Jan Lorijn
1775-1806 Jan Jansz. Lorijn
Tussen circa 1705 en 1730 was in Schoonhoven de pijpenmaker Cornelis Salon actief (ref *3). Hij zal het merk CS of KS gebruikt hebbben.
Tussen circa 1841 en 1851 produceerde Bernard Stalenburg in Nederweert tabakspijpen. Hij gebruikte het merk KS (gekroond) dat bekend is als hielmerk op ovale pijpen die van zijn hand zijn.
Onderstaand een pijpje gevonden in Leiden, te dateren ca 1660-1680. Het merk lijkt ofwel KS ofwel RS.
Fraai pijpje met tamboer op ene zijde, en soldaat met musket/ geweer op andere zijde.Opvallend is het kleine mannetje dat staat afgebeeld tussen de benen van de soldaat. In eerste oogopslag mogelijk een overblijfsel van een andere versiering uit een eerdere versie van de persvorm, maar het mannetje heeft iets onduidelijks in zijn rechterhand. Hij lijkt ergens mee te zwaaien of wellicht de naast hem afgebeelde 'tent' (?!) schoon te maken. Hieronder de letters K en S (?!) Tussen de benen van de tamboer lijkt ook iets afgebeeld te zijn maar dit is niet direct herkenbaar. Een poging om diepte/perspectief in de afbeelding te krijgen of toch overblijfsel van een andere versiering ?!
Cornelis Salon was een Schoonhovense pijpenmaker die tussen circa 1705 en 1730 actief was. Welk merk hij gebruikt heeft is onbekend maar de het zal CS of KS geweest zijn. In de periode dat Cornelis pijpen waren de overheersende producten die in Schoonhoven gemaakt werden, eenvoudige en goedkope, kortstelige pijpen met een simpele versiering en merk op de ketel.
Onderstaande modellen passen in dit tijdvak en zouden van Salon's hand kunnen zijn.
"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."
Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.
Meer info en bestellen via deze link.