LHN


Het merk LHN is tussen ca 1765 en 1798 in Schoonhoven gebruikt door de pijpenmaker Laurens Huijvenaar (ref *3).

 

Wapen van Zeeland met LHN
Wapen van Zeeland met LHN


Hoewel deze eenvoudige en minimaal afgewerkte pijpen tot de goedkoopste productklasse, met steellengtes van doorgaans ca 20 cm, is het pijpje links nog duidelijk een maatje kleiner en had waarschijnlijk een steellengte van ca 10-15 cm.


 

Pijpen versierd met de gekroonde N

 

De gekroonde N was tussen ca 1700 en ca 1735 het persoonlijke merk van de pijpenmakers Gerrit en zijn zoon Jillis Nobel. Zij waren zo succesvol met een goedkope pijpen en maakten daarmee hun merk zeer populair, waardoor het al snel gekopieerd werd door andere, vooral Schoonhovense pijpenmakers. In 1737 oordeelde de Schoonhovense magistraat dat een enkele gekroonde letter op de ketel geen officieel merk was, en dat het merk van iedere pijpenmaker zijn 'naam in letters' (=initialen) was. Vanaf dat moment zijn dus ook andere pijpenmakers de gekroonde N op grote schaal gaan gebruiken en zij plaatsten hun eigen initialen doorgaans boven de kroon op de ketel.


 

Pijpen versierd met de gekroonde Ooievaar

 

De gekroonde ooievaar was een populaire versiering op de goedkoopste pijpen die door vooral Schoonhovense pijpenmakers werden gemaakt. Waarschijnlijk probeerden zij hiermee de klanten in Den Haag een extra aansprekend product voor te schotelen. Den Haag was een belangrijke afzetmarkt voor de Schoonhovenaren.

Op een zelfde wijze is vooral in de eerste helft van de 18e eeuw het Wapen van Utrecht een populaire versiering geweest, tot ca 1753 toen het Utrechtse stadsbestuur importheffingen instelde op pijpen die gemaakt waren buiten de stad. Zij probeerde hiermee de lokale pijpenmakers te ondersteunen hetgeen waarschijnlijk werkte want het wapen van Utrecht werd na dat jaar een steeds minder gebruikte versiering door de Schoonhovenaren.

Naast de wapen van Utrecht en Den Haag waren ook de wapens van Zeeland en de dubbelkoppige adelaar (het wapen van het Habsburgse Rijk, waar in de 18e eeuw de Zuidelijke Nederlanden toe behoorden) ook zeer populair.


 

Pijpen versierd met de gekroonde letters IG

 

In Schoonhoven was in het begin van de 18e eeuw (circa 1710-1745) de pijpenmaker Jan Gerritse actief. Hij lijkt de eerste pijpenmaker geweest te zijn die het merk IG gekroond op de ketel van zijn vooral goedkope pijpen zette. Hij lijkt hiermee dermate succesvol te zijn geweest dat zijn oorspronkelijke merk nog tot het einde van de 18e eeuw door veel andere pijpenmakers gebruikt werd, die doorgaans hun eigen initialen boven de kroon plaatsten.


Wapen van Zeeland tussen lauwerkransen

Ooievaar tussen lauwerkransen met letters LHN


De pijpenmakers van Schoonhoven

"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."

Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.

 

Meer info en bestellen via deze link.

 

 


Laatste Nieuwe

12/1 : Een stortvondst uit het Westerwald

23/12: Oranje boven, een pijpje van porselein.

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.