LVA


Het merk LVA wordt toegeschreven aan de Gorinchemse pijpenmaker Leendert van Aten die tussen ca 1779 en 1801 werkzaam is geweest (ref *22). Van Aten gebruikte ook het merk 26 gekroond.

 

Onderstaande pijpjes zijn in die periode door hem gemaakt

Rijkelijk omlijst en gekroond wapenschild met daarin 3 gekruiste hooivorken. Daarboven LVA

 

 


Zogenaamde 'knorrenversiering met naar de roker toe gericht de letters LVA


De Eiermand was een tamelijk populaire ketelversiering voor goedkope, kortstelige pijpen zoals die in de 18e eeuw voor de massa markt gemaakt werden in vooral Schoonhoven en Gorinchem. De eiermand lijkt vooral populair geweest te zijn in de tweede helft van de 18e eeuw.


Evenals de hierboven afgebeelde eiermand, was ook de 'gekroonde 18' een populaire ketelversiering, in dit geval vooral gebruikt door Gorinchemse pijpenmakers.



Een gekroonde vis was een van de meest populaire ketelversieringen voor goedkope, kortstelige pijpen zoals die in de tweede helft van de 18e en eerste helft van de 19e eeuw gemaakt werden in Schoonhoven en Gorinchem. Over de exacte betekenis van de vis is door de tijden heen sterk gespeculeerd. Was het wellicht een 'snoek' met een link naar het Gorinchemse regentengeslacht 'Snoeck' of gaat het om een zalm, een vis die in ons land in grote aantallen gevangen werd tot het begin van de 20e eeuw...


De gekroonde letter N vindt zijn oorsprong bij een vroeg Schoonhovens pijpenmakersgeslacht genaamd Nobel. De pijpenmaker Gerrit Nobel was in de vroege 18e eeuw de eerste die het merk N gekroond als ketelmerk op zijn pijpen plaatste. Hij was blijkbaar dermate succesvol met zijn goedkope, kortstelige pijpen, dat zijn merk een begrip werd en synoniem voor dit type pijpen voor de massamarkt. Zijn oorspronkelijke merk N gekroond werd nog ruim 100 jaar na zijn overlijden door tientallen pijpenmakers in en buiten Schoonhoven gebruikt als versiering.

Laatste Nieuwe

17/9: de brocanterie heeft weer wat leuke pijpjes opgeleverd.

1/7: Veel nieuwe foto's van vooral verschillende merken toegevoegd.

21/4: Een erg scherp uitgevoerde 'rustende herderin met een schaapje' van de Goudse pijpenmaker Wagenaar.

12/3; Gouds pijpje uit de vroege 18e eeuw met fraai getordeerde steel

23/1: Weer wat pijpen uit de collectie op foto gezet waaronder weer leuke hiel-merken. 

8/12 : De pijpenmakers van Schoonhoven is het resultaat van ruim twee jaar archief onderzoek. Een 432 pagina's tellend boek dat een geheel nieuwe blik werpt op de industrie in deze stad en ruim 120 makers in detail belicht. Heel veel tot op heden onbekende informatie.