De initialen MAO komen voor op vroeg 18e eeuwse modellen boven een gekroonde M op de ketel. Daarnaast zijn er ook pijpjes bekend met het wapen van Utrecht, in combinatie met de letters MAO of met MOA.
Dit merk is in Schoonhoven gebruikt door Machiel van Oosterhout, die ook het merk MVO gebruikte.
"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."
Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.
Meer info en bestellen via deze link.
Machiel was actief als pijpenmaker tussen circa 1714 en zijn overlijden in 1774. Gedurende deze hele periode had hij diverse werknemers in dienst. Machiel is de eerste pijpenmaker geweest die de M gekroond als ketelmerk heeft gebruikt. Vanaf circa 1728, toen de pijpenmaker Machiel van Genderen actief werd, zal van Oosterhout de initialen MAO (Machiel Andriesz Oosterhout) en later MVO hebben gebruikt.
Zie hiervoor ook gekroonde M.
Op zijkant hiel de letter A
Op zijkant hiel de letter O
Het Wapen van Utrecht met de initialen MAO. Schoonhoven, ca 1740-1755
M met MAO, vindplaats Ijsselstein
Veel varianten, meeste met drie stippen op rechterzijde ketel
Opvallend, de letters B aan weerszijden op de zijkant van de hiel
De letters T en K aan weerszijden van de hiel
Deze beide uitvoeringen hebben geen stippen op de rechtzijde van de ketel