Het merk MVG is in Schoonhoven gebruikt door Machiel van Genderen, tussen ca 1728 en 1784 (ref *3).
Behalve onderstaande modellen zijn ook de volgende versieringen met initialen MVG bekend ; gekroonde N, ooievaar, een model met lobbenversiering en een combinatie van het wapen van Zeeland en op andere zijde de ooievaar. Aangezien de meeste Schoonhovense pijpenmakers met name eenvoudige pijpen maakten voor een lage prijs, plaatsten zij hun merk in de vorm van initialen op de zijkant van de ketel. Het werd in de persvorm van de pijp ingegraveerd. Hierdoor zag de pijp er toch enigszins aantrekkelijk uit en werd tijd (en dus geld) bespaard om het merk apart op de pijp te stempelen.
In Schoonhoven was in dezelfde periode ook een pijpenmaker actief die de initialen MVO gebruikte en gelijksoortige pijpen maakte waardoor het merk als het niet helemaal goed leesbaar is vaak moeilijk te bepalen is.
De laat 17e en vroeg 18e eeuwse Schoonhovense pijpenmakers waren nagenoeg volledig gericht op het maken van goedkope pijpen voor de massamarkt. Om met de Goudse kwaliteit en vormgeving te concurreren bleek niet mogelijk dus stortten zij zich op het marktsegment van de goedkoopste pijpen, een segment dat voor de Goudse pijpenmakers een stuk minder interessant was dan het hoogwaardige marktsegment waarin de pijpenmakers het meeste konden verdienen.
De Schoonhovense pijpenmakers richtten zich dus op vooral goedkope pijpen, die goedkoop konden zijn door de relatief korte steel (circa 20-25cm) en de minimale afwerking. Het handmatig in de pijp stempelen van een merk werkte alleen maar tijds- en dus kostenverhogend waardoor de goedkoopste pijpen een merk en / of versiering kregen die in de persvorm was ingegraveerd.
In Schoonhoven ontwikkelde zich in de vroege 18e eeuw een gewoonte om een of twee initialen van de naam als merk in de persvorm te graveren. In de late 17e eeuw werden de letters op de zijkanten van de hiel aangebracht, maar al snel ook op de ketel. De gekroonde M zal door Machiel van Oosterhout zijn geintroduceerd, die vanaf ca 1714 als pijpenmaker werkte. Toen Machiel van Genderen circa 14 jaar later begon gebruikte hij ook de gekroonde letter M als ketelversierin, maar zal hier direct zijn initialen MVG aan toegevoegd hebben.
Pijpje met afbeelding van de Prins van Oranje te paard (in tekstlint : DE PRINS V.ORANI), en op andere zijde het stadhouderlijk wapen met de tekst HONI SOIT QUI MAL Y PENSE. Deze pijp zal gemaakt zijn uit een oorspronkelijk in Gouda gemaakte persvorm, welke door de eigenaar van de hand gedaan is en vervolgens door de Schoonhovense pijpenmaker Machiel van Genderen is aangekocht. Machiel heeft de pijp voorzien van zijn initialen MVG, aangebracht onder het stadhouderlijk wapen. Ca 1760-1780.
Ook de gekroonde M was een populaire versiering voor diverse pijpmakers uit vooral Schoonhoven.
"Met de publicatie van het boek 'De pijpenmakers van Schoonhoven in 2020 is er een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse kleipijpen nijverheid toegevoegd. Het boek schetst een gedetailleerd tijdsbeeld van de verschillende Schoonhovense pijpenmakers, bevat vele tientallen namen en info van niet eerder bekende makers en gaat uitgebreid in op de impact die de nijverheid in Schoonhoven had op pijpenmakers in vele andere steden."
Het boek is het resultaat van ruim twee jaar archiefonderzoek en bevat naast het meest complete Schoonhovense overzicht, ook registers met merken en makers uit omliggende plaatsen. Een onmisbare determinatie hulp derhalve.
Meer info en bestellen via deze link.